۱۳۸۹ بهمن ۴, دوشنبه

جوایز مسابقات یخنوردی

تصویر از وبلاگ آرام کوه


رقابت های یخ نوردی بانوان و آقایان، یادواره ی عروج کوه نوردان در حادثه ی بهمن دیزین سال 88، از سه شنبه ۶ بهمن ماه در مدرسه یخ نوردی  میگون توسط فدراسیون کوهنوردی برگزار می گردد. 

شرکت کوه ویسی افتخار دارد به عنوان پشتیبان این مسابقات  جوایز زیر را به نفرات اول مسابقه در رده های اول آقایان و بانوان تقدیم کند:

مقام اول آقایان: تبر یخ ERGO
مقام اول بانوان: تبر یخ Nomic
مقام های دوم: پیچ یخ Laser Sonic

از شرایط شرکت در این رقابت ها، در قسمت بخشنامه های  پایگاه خبری فدراسیون، مطلع شوید.




۱۳۸۹ دی ۲۸, سه‌شنبه

کلیاتی در باره بالاکشی لوازم بر روی دیواره


در دیواره نوردی های بلند و گاه چند روزه اینکه نفرات تمام بار خود را هنگام صعود در داخل کوله پشتی حمل کنند و حین صعود آن را در پشت خود بالا ببرند تقریبا امکان پذیر نیست.
این کار علاوه بر مشکل بودن و دست و پاگیر بودن برای صعود کننده گاه به هیچ عنوان عملی و امکان پذیر نیست. حساب کنید برای صعودی دو یا سه روزه بر روی دیواره احتیاج به چه لوازمی دارید؟ فرضا آیا می شود تاقچه معلق Portaledge   را بر روی پشت حمل کرد؟
به خاطر پاسخ به حل این مشکل روش های بالاکشی پا به پای روش های دیواره نوردی تکمیل و ابداع شد.

بالاکشی بر مبنای قانون عملکرد قرقره های مرکب عمل می کند. طبیعتا می توان از تنها کارابین و طنابچه برای برپایی سیستم بالاکشی استفاده کرد و یا از ابزاری که برای سهولت این کار تولید شده استفاده نمود.

شما می توانید به جای قرقره با ضامن مخصوص چفت شونده از ترکیب کارابین و گره پروسیک استفاده هم استفاده نماید. طبعتا تفاوت در میزان صرفه جویی در انرژی و سرعت و سهولت کار است.

 در صعود مصنوعی مرتب بودن و دسته بندی  لوازم جزو اصول اساسی است .اینکه کیسه ابزار خود را در هر کارگاه خالی کنید تا به دنبال ابزاری که برنداشتید بگردید امکان پذیر نیست. پس هر ابزاری باید در جای خود باشد.
اهمیت مرتب سازی ابزارنیز در ایجا نمود پیدا می کند.


اول از همه همراه داشتن چند کیسه با حجم 30 تا 40 کیلو بسیار بهتر از یک کیسه 80 کیلوگرمی است. این خیلی عجیب نیست که تیم های کم تجربه ای را ببینیم که یک کیسه بار حجیم دارند و دو یا سه ساعت صرف بالا کشیدن آن می کنند.
ضمن اینکه اگر یک کیسه را از دست بدهید مجبور به برگشت نیستید! اما اگر فقط یک کیسه بار داشته باشید و آن را از دست بدهید!!!

انتخاب روش مناسب بالاکشی فرضا بر روی یک تراورس و یا یک کلاهک بزرگ خود نکته مهمی است.

قبل از اینکه برای یک صعود دو سه روزه حرکت کنید حتما تمرینات لازم را انجام دهید .
کیسه بار باید همیشه به سیستم متصل باشد.
گره اتصال باید توسط یک بطری پلاستیک بریده شده محافظت شود تا در زیر کلاهک و یا داخل شکاف ها گیر نکند.
برای جلوگیری از چرخش طناب به دور خود در حین بالاکشی می توان از یک ابزار چرخشیمانند SWIVEL استفاده کرد.
فقط یکی از بندهای کیسه باید به کارابین و زیر SWIVEL متصل باشد.
این امر باز کردن کیسه را بدون احتمال پرت شدن آن تسهیل می کند.
در زمان بالاکشی هیچ چیزی نباید از کیسه آویزان باشد و تسمه های آن باید جمع شده باشند.
یک تسمه برای اتصال کیسه به کارگاه دم دست داشته باشید
قرقره   PRO TRAXION را به کارگاه بوسیله کارابین پیچدار متصل کنید .
 همواره جهت قرار گیری قرقره را با توجه به جهت کشش بار کنترل کنید. جهت کشش باید هم راستا با قرقره باشد. کشش عرضی باعث آسیب طناب می شود و یا ممکن است طناب در بین صفحه چرخان کناری و دنده قرقره گیر کند.
 توجه داشته باشید فشار زیادی که هنگام بالاکشی بر روی کارگاه وارد می آید پس کارگاه باید بصورت مثلثی و کاملا مستحکم باشد .
 بهترین و موثر ترین روش بالاکشی روش تعادل "بالانس"  بر روی یومار دسته دار  است. در این روش از وزن بدن بعنوان وزنه تعادل برای برای بالاکشی کیسه استفاده می شود. هر چند این روش بسیار کارا است اما فقط می تواند برای کیسه های سبک مورد استفاده قرار گیرد. ( کیسه های 30 تا 40 کیلوگرمی)
برای کیسه های سنگین تر , می توان از وزن هر دو سنگنورد برای بالاکشی استفاده کرد و یا از روش های دیگر بالاکشی بهره برد.
 هشدار: در حین این عملیات سنگنوردان باید همواره به کارگاه توسط طناب خودحمایت متصل باشند.

 در زمانی که مسیر بصورت یک کلاهک بزرگ و یا تراورسی  است روش بالاکشی باید مطابق آن تغییر یابد.

در این حالت هدف اصلی قرار دادن کیسه بصورت بصورت عمودی در زیر کارگاه بالاکشی است تا دامنه آونگ و فشار بر روی کارگاه به حداقل برسد  ابتدا کیسه را چندین متر بالاتر از انتهای طناب  متصل کنید.
بعد
سنگنورد پایینی کیسه را توسط گره Munter hitch به پایین می دهد و همزمان سنگنورد بالایی به آرامی طناب را بالا می کشدهنگامیکه کیسه با کارگاه هم راستا شد بالا کشی را به صورت عادی ادامه پیدا می کند .

در باره پروترکسیون

۱۳۸۹ دی ۲۷, دوشنبه

خلاصه گزارش دوره تخصصی امداد و نجات کوهستان (زمستانی)

مدرس  دوره لورنت اشنایتر از کشور سوئیس
محل دوره: پیست اسکی شمشک-  هتل شمشک –دره هملون
نفرات شرکت کننده در دوره 26 نفر
کار گروه اسکی کوهستان فدراسیون کوهنوردی – فدراسیون اسکی –تیم امداد و نجات هلال احمر شمیرانات آتش نشانی  تهران –گروههای کوهنوردی –مسئولین نجات پیستهای اسکی دیزین ، شمشک و دربندسر
روند دوره:
 روز اول ثبت نام و تحویل اطاقها- معارفه- معرفی تجهیزات دوره
روز دوم 7:30 صبحانه -8 صبح شروع کلاسها-کار عملی- کار با وینچ و بستن کیت نجات، نجات از سیژ و تله کابین - 12:30 نهار - 3 بعد از ظهر کار عملی نجات از سیژ به صورت دو گروه جداگانه- شب- 8 شام -9 الی 11 کلاس پزشکی کوهستان دکتر مساعدیان
روز سوم 7:30 صبحانه ایجاد سه کارگاه نجات دره-وینچ برقی وینچ بنزینی-سیستم های قرقره مرکب 12:30 نهار -3 بعد از ظهر تیم رسکیو تا ساعت 5:30 برگشت به هتل-شام 7:30 -9 الی 11 کلاس پزشکی کوهستان دکتر مساعدتی
روز چهارم: 7:30 صبحانه -8:30 شروع کلاس PIEPS کار با زنده یاب و آموزش -12:30 نهار -4 بعد از ظهر کار عملی با زنده یاب- شناخت بهمن- پروفیل های برف- تست بهمن و کار با اسکی کوهستان- کلاس بهمن شناسی و کلاس اسکی کوهستان- نجات با وینچ و بسکت در شیب تند برفی
روز پنجم: مدرسه یخ هملون- آشنائی با یخ –صعود آبشارهای یخی-بالاکش بر روی یخ-کارگاههای یخ وپایان دوره

گزارش کامران اندامی
مدیر آموزش کوه ویسی  

مشاهده آلبوم تصاویر دوره: http://koohveisi.com/wintercourse                                 

۱۳۸۹ دی ۲۴, جمعه

برگشت سر طناب بر روی مسیر های ورزشی و رول کوبی شده


در حین صعود از یک مسیر رول کوبی شده ورزشی هستید ممکن است در انتهای مسیر کار گاهی وجود نداشته باشد و یا حتی ممکن است شما به هر دلیلی به انتهای مسیر نرسیده اید و می خواهید به پایین برگردید.
فرض بر این است که حمایتچی طناب کافی برای پایین دادن شما تا زمین دارد. اما او مایل به صعود نیست و شما می خواهید کارابین ها را از مسیر جمع کنید؟ ایمن ترین راهکار چیست؟
ساده ترین حالت این است که اگر تیم دیگری دور و بر شما است و می خواهد همین مسیر را صعود کند از آنها بخواهید که مسیر را صعود کنند و کارابین های خود را با شما جایگزین کنند!!
شاید هم مسیر دیگری در کنار آن مسیر باشد که بتوانید با فرود از آن به کارابین های خود دست رسی پیدا کنید.
اما اگر چنین امکانی نبود و یا مسیر کلاهکی بود راه کار چیست؟ چگونه می شود ایمن ترین راه پایین آمدن را انتخاب کرد.
برای انجام صحیح و ایمن ما نیاز به یک طنابچه پروسیم و یک مایلون راپید (Mailon Rapid  یا همان کارابین های کوچک آهنی پیچدار) داریم.
در دنیای سنگنوردی ورزشی امروزه شاهد هستیم این وسیله به علت کم حجمی و سبکی علاقه مندان زیادی پیدا کرده است.
و بد نیست همیشه در نظر داشته باشیم ارزش جان و سلامتی ما بسیار بیشتر از قیمت یک کارابین و یا یک مایلون راپید و یا هر ابزاری چه گران قیمت چه ارزان قیمت است.
مراحل کار به این صورت است:
از ایمنی و استحکام ظاهری رولی که می خواهیم از آن پایین بیایم مطمئن می شویم. ( بررسی چشمی).
بوسیله یک کویک درا خود را به کارابین آخر که طنابمان از آن عبور کرده متصل می کنیم. ( خودحمایت پشتیبان).  در این حالت وزن ما از روی طناب برداشته می شود.
مایلون را در پشت کارابین به رول وصل می کنیم به نحوی که مایلون بین کارابین و رول قرار بگیرد.
طناب را از مایلون عبور می دهیم و پیچ آن را می بندیم.
بر روی طنابی که داخل کارابین ها عبور کرده یک گره پروسیک می زنیم و طنابچه پروسیک را به هارنس خود وصل می کنیم.
با هماهنگی حمایت چی بالاترین کارابین را از رول باز می کنیم.
وزن خود را بر روی طناب انتقال می دهیم و حمایتچی بصورت  آرام و یکنواخت ما را به پایین می دهد.
همزمان ما گره پروسیک را بر روی طناب پایین می دهیم و کارابین ها را باز می کنیم.
در این صورت اگر رول بالایی هم کنده شود بعلت اتصال  طنابچه پروسیک  به طناب سقوط حاصله  بلند نخواهد بود و رول بعدی سقوط را مهار می کند.

 این روش در حالت زیر آزمایش شده است: 4 متر سقوط  با 80 کیلوگرم وزن با استفاده از طنابچه 7 م م پروسیک و تک طناب 9.7 م م 
نتیجه آزمایش : سقوط مهار شد و طناب و پروسیک هم آسیب ندیدند.


۱۳۸۹ دی ۲۲, چهارشنبه

دوره آموزشي امداد و نجات کوهستان


 دوره آموزشي امداد و نجات کوهستان براي  مربیان کوهنوردی و اسکی و نجاتگران در  ديزين  و شمشک آغاز شد.
در این دوره آموزشی مربیان با نحوه پیشگیری از حوادث غیرمترقبه در کوهستان از قبیل بهمن شناسی، یخ زدگی و زنده یابی آشنا می شوند.
شرکت کنندگان در این دوره با جدیدترین روش های امداد و نجات  امداد و نجات در دره و نجات افراد بهمن زده توسط دستگاه های ردیاب آموزش داده می شود

و بر روی راهکارهای امداد در در انواع بالابرها در پیست ها و مناطق کوهستانی مانند تله کابین، تلسکی و تلی ستیژ بوسیله جدیدترین ابزار مورد استفاده در سطح جهان بحث و بررسی می شود.

 این دوره آموزشی با حضور 45 نفر مربی اسکی و کارشناسان فنی امداد و نجات کوهستان به مدت یک هفته برگزار می شود.

مدرس دوره  پروفسور '‌لورن اشنایدر' مربی نجات کوهستان های سویس است وی دارای کارنامه پرباری در زمینه امداد های قله ماتر هوردن است . ایشان   با  دعوت و هزینه  شرکت کوه ویسی به ایران سفر کرده اند.

دست یاران وی در این دوره آقای احسان سلحشور مربی سطح سه ایراتا و آقای دکتر حمید مساعدیان می باشند .


لازم به ذکر است آقای اشنایدر در تابستان سال گذشته هم با همکاری شرکت کوه ویسی دوره امداددر منطقه رودبار قصران برگزار نموده بود. آلبوم عکس این دوره را می توانید در این آدرس ببینید:


۱۳۸۹ دی ۱۷, جمعه

اضافه کردن اصطکاک هنگام فرود بر روی طناب های نازک و یا تک رشته

اتفاقات در کوهنوردی هیچگاه قابل پیش بینی نیستند. محیط متغیر کوهستان همواره می تواند شرایطی را در برابر ما قرار دهد که با تمامی تجربیات و آموزش های فرا گرفته ما در تضاد است.

فرض کنید بنا به هر دلیلی  اکثر لوازم خود را از دست می دهید ( فرضا کوله پشتی شما به پایین پرت می شود) و تنها وسیله فرود یک طناب نازک 7 یا 8 میلیمتری است و یا حتی مجبورید بر روی یک طناب انفرادی 10 متر فرود بروید یا طناب شما خیس است شما باید با کوله سنگین بر روی آن فرود بروید و نیاز به اصطکاک بیشتری در فرود دارید..

طبیعتا فرود بوسیله ابزار بر روی چنین قطر طنابی به صورت کلاسیک تقریبا امکان پذیر نیست. بخوصو اگر فرود معلق باشد. ابزار های فرود برای چنین قطر طنابی ساخته نشده اند و اصطکاک کافی برای فرود ایجاد نمی کنند.

روش زیر می تواند با رعابت شرایط و ایمنی و دقت کار ساز باشد.

1-      بسیاری از ابزاری فرود را اگر سر و ته کنیم اصطکاک بیشتری دارند اگر چنین وسیله ای داریم آن را بصورت عکس به هارنس متصل کنیم.
2-      مطابق شکل به سه کارابین احتیاج داریم یک به حلقه پای هارنس در طرف دست ترمز که برگشت طناب از آن عبور می کند و دو کارابین که بر روی طناب بالای ابزار فرود متصل می شود و طناب مجددا از آن عبور می کند.

مابقی روش فرود همانند فرود کلاسیک است. بهتر است اگر دستکش داریم حتما از آن استفاده کنیم و فرود را به آرامی انجام دهیم.

توجه داشته باشید قبل از اجرای این روش در طبیعت حتما آن را در شرایط ایمن تجربه کنید تا تصور درستی از میران اصطکاک ایجاد شده داشته باشد.

۱۳۸۹ دی ۱۶, پنجشنبه

Ropeman Mk3

Ropeman Mk3

 برای بسیاری از سنگنوردان Ropeman جزو وسایلی هست که همواره باید بر روی هارنس آن ها نصب باشد. وسیله ای کوچک جمع و جور و سبک که در موقعیت های سخت بسیار کارگشا است.

یکی از بزرگترین مزیت های ابزارهای Ropeman   امکان خلاص کردن آن حتی در زمانی که تحت بار است می باشد و این امکان بخصوص در عملیات امداد و نجات بسیار ارزنده است.

کمپانی وایلد کانتری در پی عرضه رده های MK1  و MK2  در سال 2011 Ropeman Mk  را به بازار وسایل سنگنوردی عرضه نموده است.

طراحی جدید بادامک و بدنه  و امکان استفاده آن هم بر روی طناب و هم بر روی تسمه  این وسیله را از تمامی ابزار مشابه آن متمایز نموده است.

کوهنوردان حرفه ای و امدادگران ارتفاع بخوبی می دانند امکان نصب مطمئن چنین ابزاری بر روی یک تسمه و اسلینگ می تواندتا چه حد در امر امداد کار ساز باشد.

شرکت کوه ویسی به اطلاع  علاقه مندان می رساند این وسیله از ابتدای سال 90 در بازار ایران عرضه خواهد شد.



۱۳۸۹ دی ۱۵, چهارشنبه

فاکتور سقوط

فاکتور سقوط تعیین کننده سختی سقوط است .

 هر چه میزان آن بیشتر باشد سقوط سخت تر است و میزان آن بین حداقل 0 و حداکثر 2 میباشد. محاسبه آن از تقسیم ارتفاع سقوط بر طول طناب صعود شده (طناب بین حمایتچی و صعود کننده) بدست می آید. سختی سقوط تابعی از ارتفاع سقوط نبوده بلکه تابعی از نسبت طول مسير صعود می باشد زیرا هر چه طناب فعال طویل تر باشد طول بیشتری از طناب برای جذب نيروی سقوط كشش پیدا می کند.
وقتی که هیچ گونه اصطکاکی بین حمایتچی و بالاترین کارابین وجود نداشته باشد انرژی حاصله از سقوط در تمام طول طناب بطور یکسان توزیع می گردد که این نیرو را فاکتور سقوط نظری می نامند.

       Height of fall

f = 

     Length of rope





اصطکاک طناب با کارابین ها و سنگ باعث محدود شدن انتشار کامل نیروی بوجود آمده از سقوط در طول طناب می شود و از این رو فقط طول طناب بین آخرین کارابین و کارابین ماقبل آن کاملا تحت بار قرار می گیرند و نیروی وارد شده به بقیه طناب و حمایتچی بسیار کمتر است.
درنتیجه طناب با تمام طول و ظرفیت جذب خود بکار گرفته نمی شود و بدین ترتیب میزان فاکتور سقوط عملی بسیار فراتر از مشابه آزمایشگاهی آن است.


۱۳۸۹ دی ۱۴, سه‌شنبه

راهنمای جامع تکنیک های طناب


راهنمای جامع تکنیک های طناب نوشته Nigel Shepherd’s 

کتاب مفیدی برای علاقه مندان به کوهنوردی فنی است. نویسنده کتاب Nigel Shepherds کوهنورد – مربی و عکاس طبیعت سوابق زیادی در امر آموزش کوهنوردی دارد و این کتاب حاصل سال ها تجربه اودر زمینه کوهنوردی فنی و دوره های آموزشی است.